LENZEN

Waar kijken wij naar bij een contactlens aanmeting.

Als eerste zullen wij een uitgebreide oogmeting doen om de sterktes vast te stellen. Daarna kijken wij met een spleetlamp, een microscoop, het voorste segment van het oog na. Wij beoordelen de kwaliteit van de oogleden, het hoornvlies en de traanlaag op het oog. Met een corneatopograaf maken wij een foto van het hoornvlies en hiermee kunnen wij de bolling van het oog berekenen.

Aan de hand van al deze gegevens bekijken wij wat de beste optie qua lenzen zou kunnen zijn. Wij werken met onderstaande lenzen.

Daglenzen

De lenzen worden een dag gedragen en ‘s avonds weggegooid. HygiĆ«ne is een groot voordeel van deze lenzen. Je zit niet met uitgebreide schoonmaakroutines. Daglenzen zijn ook erg handig op vakantie als je geen vloeistoffen mee kan nemen in verband met hitte of als je veel gaat zwemmen in de zee, meren en water dat chloor bevat.

Maandlenzen

Deze lenzen gaan dertig dagen mee, iedere maand vervang je dus je setje lenzen. ‘s Avonds gaan de lenzen uit, al bestaan er ook maandlenzen waarmee je kan slapen. Voor mensen die dagelijks lenzen willen dragen met een hoog comfort zijn maandlenzen vaak de beste optie.

Harde contactlenzen

Harde contactlenzen bestaan uit een heel ander materiaal. De naam zegt het al: ze zijn harder. Ze gaan daardoor anderhalf tot twee jaar mee. Vooral bij mensen met hoge sterktes of bij mensen die graag lenzen willen, maar waarvan de traanlaag dit niet toe laat zijn harde lenzen een goede optie. Het wennen aan dit soort lenzen duurt echter wel iets langer dan aan de zachte dag en maand lenzen.

Deze drie type lenzen zijn er in sferische, torische en multifocale varianten. Voor iedere kijkwens is er zodoende een oplossing.